Νάνσυ Χιούστον (Nancy Huston): "Dolce Agonia"

Ίζι

Κυρά των Σκιών


Τίτλος: Dolce Agonia
Συγγραφέας: Νάνσυ Χιούστον
Εκδόσεις: Άγρα
Μετάφραση: Ειρήνη Τσολακέλλη
Έτος έκδοσης: 2005
Αριθμός σελίδων: 433
ISBN: 960-325-608-0


Κάπου στο 2000 μια παρέα δώδεκα ανθρώπων μαζεύεται σ’ ένα σπίτι στη Νέα Αγγλία για να γιορτάσει την ημέρα των Ευχαριστιών. Οι συνδαιτυμόνες είναι στην πλειοψηφία τους μεσήλικες διανοούμενοι, και ο καθένας τους κουβαλά έναν ή περισσότερους σταυρούς, όπως όλοι οι άνθρωποι. Τους συνδέουν σχέσεις αγάπης, φιλίας ή αντιπάθειας. Κάποιοι γνωρίζονται πρώτη φορά στο δείπνο, ενώ άλλοι έχουν προϊστορία δεκαετιών. Αν και άθεοι οι περισσότεροι, έχουν στην παρέα τους ένα ακόμα πρόσωπο, τον ίδιο τον Θεό και δημιουργό τους, που παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συζητήσεις και τις σκέψεις τους, μια που το συγκεκριμένο δείπνο τυχαίνει να είναι ένα απ’ τα αγαπημένα του γεγονότα στην ανθρώπινη ιστορία! Είναι ένας Θεός που άλλοτε μοιάζει σκληρός κι αμείλικτος, κι άλλοτε τρυφερός και γεμάτος χιούμορ. Λυπάται τα ταπεινά και ατελή κατασκευάσματά του, που πιστεύουν (όσα πιστεύουν) ότι τα αγαπά, αλλά παράλληλα τα παρατηρεί με περιέργεια και θαυμασμό. Μαζί του κι εμείς, βουτάμε για λίγο στο μυαλό και την ψυχή του κάθε χαρακτήρα, ακούγοντας τις σκέψεις μια του ενός και μια του άλλου, με φρενήρη ρυθμό, μέχρι να φτάσουμε ξέπνοοι στο σπαρακτικό φινάλε.

"Χα, χα! οι αγαπητοί μου άνθρωποι", λέει ο Θεός."Πόσο μαγεύομαι να τους βλέπω να γλιστρούν και να χάνονται! Τυφλοί, τυφλοί... πάντα εδώ να ελπίζουν, να προχωρούν διστακτικά... Θέλοντας πάση θυσία να πιστέψουν στην καλοσύνη μου, να κατανοήσουν τη μοίρα τους, να μαντέψουν ποια είναι τα σχέδιά μου γι' αυτούς... Ναι, οι δυστυχείς, δεν μπορούν να μην αναζητούν το νόημα όλων αυτών! Αρκεί να τους σκαρώσω μια μικρή συνάντηση με τη γέννηση ή το θάνατο κι αμέσως πείθονται ότι κατάλαβαν κάτι. Κάθε φορά αναστατωμένοι. Κλονισμένοι μέχρι το μεδούλι".

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί ένα πρωτότυπο εύρημα εδώ: Κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο, ο Θεός-αφηγητής αφιερώνει λίγες σελίδες για να μας περιγράψει τον τρόπο θανάτου καθενός από τους χαρακτήρες, πριν επιστρέψει στο επόμενο κεφάλαιο και στη συνέχεια του δείπνου. Κι έτσι, αυτή η βεβαιότητα του κοινού προορισμού τους (και μας), στέκει πάνω απ’ τα κεφάλια τους κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ συνηθισμένης, μα και πολύ ιδιαίτερης βραδιάς, που ο καθένας τους περνά παρέα με τις σκέψεις, τις αναμνήσεις, τις ελπίδες και τις αγωνίες του.

Η Χιούστον γράφει γρήγορα και άναρχα, χρησιμοποιώντας μεγάλες προτάσεις και συχνά καταργώντας ακόμα και συντακτικούς κανόνες, κάτι που αναδεικνύει το φουριόζικο και εκρηκτικό της ύφος. Περνά συνεχώς από την πρωτοπρόσωπη στην τριτοπρόσωπη αφήγηση, ακόμα και μέσα στην ίδια παράγραφο, και εισχωρεί διαδοχικά στις βαθύτερες σκέψεις καθενός από τους δώδεκα ήρωές της, με φαινομενικά τυχαίο και άτακτο τρόπο. Στη μια γραμμή π.χ. διαβάζουμε μια ανάμνηση ενός χαρακτήρα και στην επόμενη τον κρυφό φόβο ενός άλλου.

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί, παρά τις 430 σελίδες του. Η μετάφραση της Ειρήνης Τσολακέλη μού φάνηκε εξαιρετική.
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Σ' ευχαριστώ Επαμεινώνδα! Είναι ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα, αν και όχι τόσο γνωστό.
 
Εξαιρετική παρουσίαση, Ίζι, ανυπομονώ να πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου. Φαίνεται πολύ πρωτότυπο, τουλάχιστον σε σχέση με ότι έχω διαβάσει μέχρι στιγμής. :ναι:
 
Πολύ όμορφη παρουσίαση, πραγματικά. Μπαίνει στην λίστα κι αυτό. Λαμβάνω vibes 10 μικρών νέγρων της Κρίστι:αγαπώ:
 
Top